Our work

Monks Walk, Reigate

Extension, Shower room & Interior Design - under construction

The brief was to demolish the existing north facing conservatory to the back of the house and replace it with a new rear extension, which would open up to the living room behind it. The works were also an opportunity to add a guest toilet on the ground floor and tackle the dark and narrow study overlooking the existing garage, which the client was keen to retain for storage.

Our task was to remodel the rear of the house whilst minimising any impact on the recently fitted kitchen. The garage was reduced in length to allow the extension to fill the redundant space between it and the house. A new part gable ended extension was designed to open up the views from the existing living room to the garden, adjacent to a new wider study with westerly facing window. An opening was cut into the existing wall to provide direct access from the kitchen to the dining space, which the client had never enjoyed previously. The existing study was turned into an ensuite shower room and a new window opening was added into the side wall to provide daylight and ventilation.

The extension roof and walls will be clad in Western red cedar shingles and black fibre cement boards to help work around the shallow pitch of the roof and blend in with the black and red tones of the existing house, whilst providing a renewable and sustainable roofing and cladding material. A frameless eaves window has purposely been placed to the eastern side of the extension to capture the morning sun in the dining space, adjacent to a new glass pocket door opening into the existing kitchen. The office ceiling is vaulted to help conceal waste pipes from the bathroom above and lift the space away from the eaves. The existing timber floor substructure was removed to the living room in order to make way for a continuous resin finished insulated and heated concrete floor throughout the extension and living room. The new walk-in shower will be finished in microcement to provide a smooth, elegant jointless surface.

Planning permission was granted in January 2020.