Our work

Seale Hill, Reigate

Extension, Loft Conversion, Remodelling & Bat Roost - complete 2019

Our task was to remodel the kitchen, dining and utility room part of a detached house to make these spaces more efficient both spatially and thermally. We removed the existing rear and side additions to open up the house to the raised north facing rear garden.

The new rear extension was built up to the line of the existing additions and pushed out to line up with the side of the main building. The stepped plan follows the rhythm of the existing rear elevation and the frameless glass corner helps opens up views to the rear garden and Summer house. The full height triple glazed sliding doors maximise daylight into the dining space whilst keeping in the heat. An eaves window helps to bring afternoon sunlight into the kitchen from the side. The extension was insulated above Building Regulation requirements to improve comfort in this part of the home.

The planning permission also included for converting the loft space into a bedroom and ensuite bathroom, for future development. The existing loft space was inhabited by protected bats, which would need to be re-homed before any construction works could take place in the loft. We were therefore commissioned to design a bat roost in close collaboration with an ecological consultant to be located in the rear garden.

Planning permission was granted in June 2017.